Ad Habets, stedenbouwkundige

Ad Habets studeerde in 1979 af als stedenbouwkundige aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Tot 1986 werkte hij bij de Gemeente Rotterdam als assistent-projectcoördinator stadsvernieuwing in Crooswijk en als stafmedewerker bij de projectorganisatie stadsvernieuwing. In 1984 organiseerde hij in het Lijnbaancentrum de tentoonstelling 10 jaar stadsvernieuwing Rotterdam. Daarna werkte hij enkele jaren voor particuliere adviesbureau’s. In 1990 vestigde hij zich als zelfstandig stedenbouwkundige in Arnhem.

Zijn eerste werk was het ontwerp voor de woonwijk Wolveschans in het Groningse Leek. De wijk heeft een barokke opzet die geïnspireerd is op de structuur van Groninger borgterreinen. Wolveschans kreeg bekendheid door de bouw van Nederlands eerste ‘nieuwe kasteel’, appartementengebouw de Waterborg (arch. C. Vandenhove), waarvoor hij een besloten prijsvraag organiseerde.

Samen met de landschapsarchitecten Titia Hajonides en Sandra Schuit schreef hij het boek Dorp als Daad, een kritisch onderzoek naar de staat van het dorpsontwerp in Oost-Nederland. Onder dezelfde titel organiseerde dit drietal het Keuning-congres van 2004 in Radio Kootwijk. De verkregen inzichten bracht hij in praktijk bij het plan voor de herbestemming van een slachthuisbedrijf en gemeentekwekerij in het Gelderse dorp Twello. Het project leverde opdrachtgever ABC Vastgoed een nominatie op voor de Rijksprijs Gouden Piramide 2007.

Sinds 1993 doceert Habets stedenbouw aan de Academie van Bouwkunst te Arnhem. Hij publiceert in tijdschriften en geeft lezingen. Als inwoner van Arnhem mengt hij zich in discussies over de ontwikkeling van de stad. Met buurtgenoten ijverde hij voor het herstel van de Jansbeek in de Transvaalbuurt (gerealiseerd in 2003) en voor verbetering van het project Sporen in Arnhem. Met zijn initiatiefvoorstel voor de zuidelijke binnenstad (2010) liet hij sporen na in de gemeentelijke plannen.

Favoriete stad: Bath

Favoriete gebouw: het neogotische postkantoor te Arnhem van architect C.H. Peters